Причини популярності суші у всьому світі
Хоча історія Японії налічує тисячоліття, для решти жителів земної кулі вона залишалася закритою територією аж до 16 століття. І навіть вплив європейців у наступні століття не зміг змінити ментальність японців. Він, як і раніше, залишається окремим всесвітом.
Тих, кому пощастило побувати в Японії, до того ж, вразила японська кухня, яка вважається еталоном здорового харчування. Невипадково саме Японія вважається країною довгожителів. Основою більшості місцевих страв є рис та дари моря. І це не дивно. Адже Японія є острівною державою, що омивається, окрім Тихого океану, ще й трьома морями:
- Японським;
- Охотським;
- Східно-китайським.
Однією з небагатьох японських страв, що «перекочували» в меню країн усіх континентів, є суші. Незважаючи на свою незвичність, вони відразу ж завоювали серця та «шлунки» гурманів у переважній більшості держав.
У чому секрет популярності суші
Тому є кілька причин. Перше, що приваблює при першому знайомстві з цією стравою – це екзотика не тільки зовнішнього вигляду, а й смаку. Адже багато європейців уявлення не мали, що можна їсти сиру рибу з рисом, та ще й з морськими водоростями. Наступним етапом «тіснішого знайомства» з суші було відчуття поліпшення самопочуття. А ті, хто почав вживати цю страву на постійній основі, отримують:
- велике гастрономічне задоволення;
- відмінний настрій;
- звільнення від депресивного стану.
Адже не дарма ж середня тривалість життя чоловіків становить 81,5 років, а жінок ще більше – 87,7 років. Такий показник набагато перевищує тривалість життя людей в інших навіть дуже розвинених країнах. Напевно, справа не лише у високому рівні розвитку медицини, а й у правильному здоровому харчуванні. І тут суші приділяється далеко не остання роль.
Особливості суші
Ця страва може готуватися за різними рецептами, включати, окрім основних, ще й численні додаткові інгредієнти. Але, в будь-якому випадку, вони мають помірну калорійність, корисні для здоров'я. Наприклад, рис, що міститься в страві, позитивно впливає на роботу серця. А наявність у ньому цинку та йоду захищає щитовидну залозу.
Листя морських водоростей норі сприяють насиченню організму кальцієм і вітаміном А, відповідальним за імунну систему та здоров'я очей, що позитивно впливає на процес синтезу білків. Не меншою цінністю для здоров'я є і риба. Тож з якого боку не подивися на суші – побачиш лише позитивне. А їхня велика кількість різновидів дозволяє кожному знайти для себе найкращий варіант.
Сьогодні суші доступні для кожного, оскільки суші-бари ростуть, як гриби після дощу. До того ж їх готування не становить особливої складності. Тому за наявності вільного часу кожна господиня може порадувати своїх домочадців вечерею із суші власного приготування. Ця страва буде виглядати цілком доречною і на святковому столі.