Як правильно їсти суші та роли?
- 🥢 Чим відрізняються один від одного суші та роли?
- 🥢 Як їдять ці страви?
- 🥢 Соуси. Як їх використовувати?
- 🥢 Чим запивають страви японської кухні?
Сьогодні Одеса переповнена різноманітністю ресторанів, барів та інших закладів громадського харчування, в яких можна побалувати себе та близьких японською кухнею. Варто зазначити, що японська культура є справжньою збіркою ритуалів та різних традицій, які торкаються дуже багато сфер у нашому житті.
Але насправді далеко не всі мають уявлення про те, як правильно вживати роли або суші . Зараз ми пропонуємо розібратися у цьому питанні. І почнемо з простого.
Чим відрізняються один від одного суші та роли?
Якщо ви не знаєте відмінностей, то в будь-якому закладі або під час замовлення страви онлайн з доставкою вам буде складно зробити вибір. Отже.
Суші – це смужки відвареного рису та викладені зверху морепродукти. Для Японії ця страва вважається традиційною.
А роли є загорненими в рис і норі водоростями, морепродуктами та овочами різних видів. Ця страва завжди перед подачею на стіл ріжуть на рівні маленькі шматочки, які і є порціями.
Насправді відрізнити ці страви можна навіть візуально. Суші більше нагадують бутерброд, а роли – на рулет. Початківцям краще спробуватиме і те, й інше, щоб розуміти, що більше сподобається.
Як їдять ці страви?
Найважливіше – це навчитися їсти їх спеціальними паличками. Цілком не страшно, якщо ви цього не вмієте. У будь-якому закладі навіть вітається звернутися по допомогу до офіціанта. Він вам і пояснить, і покаже на прикладі, як тримати та користуватися паличками. Але в жодному разі не слід просити вилку – це вважається поганим тоном. Тренування з паличками займає не так багато часу.
Не варто розмахувати паличками під час їди або розмови за столом. Це правило має бути зрозумілим будь-якій вихованій людині, а не тільки представникам японської культури. У європейській традиції прийому їжі за столом теж не прийнято розмахувати вилкою чи ножем. І пам'ятайте, що у перервах палички кладуть на спеціальну підставку, не залишають їх у їжі, тарілках чи столах. Якщо ж немає спеціальної підставки під палички для суші, необхідно підкласти під них паперову упаковку, в яку спочатку вони були загорнуті.
Для японців прийом їжі є цілим ритуалом, вони нікуди не поспішають у цей момент, а насолоджуються смаком їжі.
Соуси. Як їх використовувати?
Соуси передбачені недарма. Кожен з них має своє завдання.
Традиційно до цих страв японської кухні подається:
Соєвий соус. Суші в нього слід трохи занурити. Купуючи їжу в соусі, можна заглушити смак риби чи овочів. До того ж суші можуть розпадатися через велику кількість соусу.
Васабі. Виступає як антибактеріальна обробка для сирої риби. І також надає гостроти смаку.
Маринований імбир. Його краще вживати в проміжках, оскільки він перебиває смак попередньої страви та готує наші рецептори до сприйняття наступного.
Чим запивають страви японської кухні?
У Японії традиційно запивають ці страви рисовою горілкою. Для українців цей напій досить важкий, тому у нас віддають перевагу пиву, дітям зазвичай замовляють соки. Також чудовим варіантом може стати зелений чай – він не перебиває смаку їжі та покращує травлення. Але якщо з вказаного вам нічого не подобається, то добрим варіантом може стати і звичайна мінеральна вода.
Щодо самих японців, то вони дуже рідко готують подібні страви вдома. Зі звичайними ролами немає сенсу возитися, адже готові продаються в будь-якому магазині. А за шедеврами кулінарії варто йти тільки до ресторану або до майстра-сушиста.