Вибір риби для суші
Один із способів дізнатися більше про якусь країну, її культуру, звичаї та традиції – це ближче познайомитися з її кухнею. У всьому світі шириться інтерес до Японії, яка тривалий час є досить закритою державою.
Ще зовсім недавно невідома у нас головна страва японської кухні суші можна скуштувати в ресторанах та суші-барах, замовити її доставку до перевіреної компанії. В Одесі, наприклад, до таких належать Timeout. Але якщо ви вирішили перевірити свої кулінарні здібності та спробувати приготувати суші вдома, необхідно уважно вибирати продукти для цієї страви.
Головні правила вибору риби
Відомо, що без цього інгредієнта приготувати класичну японську страву не вдасться. Тому до його вибору треба підходити дуже ретельно. Бонусом за витрачений на пошук підходящої риби час стане смачна, корисна страва. Існує декілька критеріїв, дотримуючись яких можна вибрати якісний продукт.
Перше та головне правило – риба має бути свіжою. Від цього залежить не тільки смак готової страви, а й здоров'я тих, хто її їстиме.
Придбати рекомендується не оброблений, а цілий продукт. Відразу після оброблення його треба загорнути в харчову плівку і помістити в морозилку.
У жодному разі не слід купувати рибу, якщо від неї виходить навіть легкий, але не дуже приємний запах. Він свідчить про те, що продукт починає псуватися і використовувати його для приготування небезпечно.
Місцем покупки має бути перевірений магазин, а не стихійний ринок. Перш ніж сплатити покупку, уважно огляньте продукт. Про його свіжість свідчать:
- здоровий яскравий колір;
- луска, що не відвалюється;
- відсутність зайвої м'якості під час промацування.
Не купуйте рибу, як то кажуть, «на ходу». Адже тут ціна питання навіть не у викладеній сумі, а у доброму самопочутті.
Який вид продукту кращий
Спочатку на батьківщині суші для їх приготування використовували лосося, вугра, тунця, що відрізняються високими гастрономічними якостями. Традиція використовувати делікатесні види риби збереглася до сьогодні, хоча коштують вони недешево. Але оскільки суші в нашій країні – це не повсякденне блюдо, для отримання задоволення іноді можна витратити.
Якщо не передбачається використовувати продукт відразу після його обробки, зберігати його треба в морозилці. Щоб після сильної заморозки риба не перетворилася на шмат жорсткої «гуми», не слід виставляти дуже низьку температуру. Якщо зберігати продукт у морозилці до доби, можна це робити при температурі 0 градусів. Для тривалішого зберігання (до двох тижнів) знадобиться -5-60C.